Najave

Na Pomorskom fakultetu započeo ovogodišnji program Noći istraživača 2019.

 

Ovogodišnji program Noći istraživača počeo je predaktivnostima ili projektnom terminologijom rečeno, aktivnostima jačanja svijesti o Noći istraživača, kada je u utorak, 26. ožujka naš fakultet posjetilo 86 solinskih osnovnoškolaca, trećaša iz škole don Lovre Katića.


Djeca su u pratnji svojih učiteljica oduševljeno iskušala mogućnosti nautičkog i brodostrojarskog simulatora, laboratorija za automatiku, brodsko procesno upravljanje te obradu i analizu signala. Kako se i očekivalo, svidjele su im se uloge zapovjednika, časnika i kormilara. Rušile su se i predrasude. Zanimanje su podjednako iskazali i dječaci i djevojčice te u nastavku posjeta svjedočili načinu upravljanja brodskim strojevima i elektromotorima.


Ovaj veseli posjet su prenijeli mediji i pritom najavili i pozvali na ovogodišnju manifestaciju europske Noći istraživača 27. rujna, koja se tradicionalno održava svakog zadnjega petka u rujnu u većim europskim gradovima.


Noć istraživača nastala je europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije, a financira se iz Marie Sklodowska Curie aktivnosti, programa Obzor 2020.