Najave

Održana promocija magistara inženjera i sveučilišnih prvostupnika Pomorskog fakulteta

Održana je svečana promocija magistara inženjera i sveučilišnih prvostupnika Pomorskog fakulteta ispred glavnog ulaza na otvorenom vanjskom dijelu Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta u Splitu. Naime, nakon što je promocija u travnju morala biti odgođena zbog epidemije COVID-19, nova je održana na otvorenom u skladu s epidemiološkim preporukama. Riječ je o prvoj promociji koja je na Sveučilištu održana na ovaj način.

 

Promociji je nazočio izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor Sveučilišta u Splitu, a promotori na ovoj svečanosti bili su dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan, prodekani doc. dr. sc. Zdeslav Jurić i prof. dr. sc. Gorana Jelić Mrčelić i voditelji studija doc. dr. sc. Petar Matić i dr. sc. Branko Lalić.

 

Tom je prilikom dekan poslao poruku dojučerašnjim ali i svim sadašnjim studentima te svim pomorcima: "Naše diplome su priznate širom Europske unije, u svijetu, čak i u dalekom Japanu, jer smo akreditirani i od njihova Ministarstva pomorstva. Danas imate mnoge fakultete koji se nazivaju pomorskim iako u njima nema​ ničega pomorskog ni morskog, ni opreme ni profesora, ni upravitelja ni zapovjednika. Sve su to samo priče i lov na studente. Danas imate lov i prekograničnih susjeda koji raznoraznim kanalima pokušavaju raditi obrazovanje i izobrazbu pomoraca bez kompetencija i ovlasti, na daljinu, bez opreme. Zapamtite, postoji originalni pomorski fakultet, bilo da je on u Splitu, Rijeci, Zadru ili Dubrovniku i postoje falsifikati. S obzirom na današnju krizu u svijetu, čeka vas novi boj – traženje posla. Nemojte se obeshrabriti. Trenutačna situacija uzrokovana koronavirusom zaustavila je pomorsku industriju, ali budite uporni. U pronalasku posla diplomante prati naš Fakultet. Svakodnevno imamo upite tvrtki o uzimanju mladog kadra asistenata i kadeta. Ponosni smo na to iako ponekim posrednicima u zapošljavanju koji sramote državu, struku i čast pomorca to nije drago. Srećom, oni su manjina, ali opasna manjina i veoma destruktivna. Čuvajte se sumnjivih posrednika i sumnjivih ugovora"

 

Događaj je popratila i Slobodna Dalmacija, o čemu možete pročitati na ovom linku.