Najave

Organiziranjem popularnih aktivnosti, Pomorski fakultet sudjelovao u Europskoj noći istraživača

maturanti 4

Projekt Noć istraživača ''European Researchers´ Night: Techno-Past Techno-Future'' u sklopu programa Europske unije Obzor 2020. – Marie Sklodowska-Curie aktivnosti, ove se godine u koordinaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Puli.

Groznica popularne Noći nije zaobišla ni Pomorski fakultet a najavljena vožnja školskim brodom pomorskog fakuteta „Popaj“ je u petak navečer na splitsku rivu privukla brojnu djecu koja su s roditeljima nestrpljivo čekala na svoj ukrcaj. Male pomorke i pomorci su tako pod budnim okom Darija Medića, Danijela Pušića i Srđana Vukše ali i studenata volontera, koji su odgovarali na svako ''zašto'' i ''mogu li ja…?'', napravili đir i na kratko osjetili kako izgleda upravljati brodom. Europska aktivnost Noći istraživača se inače svake godine održava u zadnji petak u mjesecu rujnu.

 

 

Kako je 2018. godina kulturne baštine, time je vođena i ideja ovogodišnjeg projekta. Pomorska baština je maturantima Prirodoslovne gimnazije predstavljena kroz aktivnost ''Osnove terestričke navigacije: baštinjeno i suvremeno''. Zavod za pomorsku nautiku je tako u četvrtak, 27. rujna u sklopu predaktivnosti Noći istraživača, maturantima priredio pravu pustolovinu, putujući kroz vrijeme od Kolumba i sekstanta do suvremene tehnologije. Maturanti koji su fakultet posjetili u pratnji razrednice prof. Mije Ožić, naučili su kako odrediti položaj broda bez upotrebe GPS-a. Potom su na opće oduševljenje svoje vještine upravljanja iskušali na navigacijskom simulatoru, na mirnom moru ali i u uvjetima nevremena.

 

Uz interes koji su djeca i mladi iskazali prema pomorskim tehnologijama, Pomorski fakultet je kroz svoje sudjelovanje u europskom projektu Noći istraživača proveo popularno-znanstvene aktivnosti u sklopu svog strateškog cilja popularizacije znanosti.