Najave

Umro je Ante Mrvica, dobri duh splitske luke i našeg Fakulteta

ante-mrvica 2082d Jutros nas je napustio Ante Mrvica, dugogodišnji koordinator Jadrolinije za plovno područje Splita i Dalmacije i sveučilišni profesor. Mrvica je slovio kao dobri duh trajektne luke, bio je omiljen, kako među putnicima i otočanima, tako i među  studentima i kolegama s našeg Fakulteta.

 

Rođen je na Žirju 1952. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu završio je u Šibeniku, nakon čega se zaposlio kao mornar.

 

Svoj 18. rođendan dočekao je na Atlantiku, na brodu Slobodne plovidbe iz Šibenika. Godine 1983. u londonskoj luci Britanska kraljevska mornarica zadržala je brod pod ciparskom zastavom na kojem je plovio zbog nesporazuma oko pristojbe. Brod je zaustavljen sudskom odlukom pa su se s njega iskrcali svi osim Mrvice i još četvorice hrvatskih pomoraca. Priču o Hrvatu koji je uspješno pregovarao sa britanskim admiralom prenijeli su mnogi svjetski mediji, a u Hrvatskoj je o njoj izvještavao Jadran Marinković s Radio Splita.

 

Tri godine kasnije vraća se u Split i upisuje prvu generaciju splitskog Pomorskog fakulteta. Za vrijeme studija strojarstva, a zatim i nautike upoznao je buduću suprugu Ljiljanu. Završetkom studija, u travnju 1990. godine zaposlio se u Jadroliniji. Nekoliko je godina radio kao inspektor flote na srednjem i južnom Jadranu, a nakon toga postaje koordinator plovnog područja Split – Dubrovnik. Na tom se poslu zadržao cijela dva desetljeća, do kraja kolovoza 2017.  godine, kada odlazi u mirovinu. Svojim je zalaganjem, znanjem i prepoznatljivim javljanjima za Dnevnik HRT-a stekao naslove tata-mata za trajekte, dobri duh splitske luke i dobri duh Jadrolinije.

 

2014. godine stekao je zvanje doktora znanosti iz područja tehnologije putničkog prijevoza pomorskog i riječnog prometa. Doktorsku disertaciju obranio je na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Od 2015. godine predavao je na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru.