Pretraga
enJezik
Pristupačnost

Održana 10. međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti (IMSC)

Održana 10. međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti (IMSC)

U ponedjeljak i utorak, 8. i 9. svibnja 2023. godine, u hotelu President u Solinu, uspješno je održana 10. jubilarna IMSC konferencija našeg Fakulteta.

Konferenciju je otvorio dekan prof. dr. sc. Pero Vidan osvrnuvši se na situaciju s pandemijom COVID-19, prekide dotadašnjih logističkih lanaca i problem kako terete transportirati od Dalekog istoka prema Europi i zapadnim zemljama te ostalim logističkim problemima pomorstva u današnje vrijeme.

U ime Sveučilišta, rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i svoje osobno, sve uzvanike je pozdravio prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu. Istaknuo je kako su teme ovog skupa koje se vezuju za zaštitu mora kao i pomorski promet vrlo važne i za rangiranje Sveučilišta sukladno Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda te kako Pomorski fakultet zaista puno doprinosi dobrom plasmanu splitskog sveučilišta u ovim područjima. Kazao je i kako se Sveučilište u Splitu ovim temama bavi i kroz suradnju sa sveučilištima alijanse SEA-EU, odnosno njihovim gradovima i lukama.

Na konferenciji je održan i okrugli stol o rješavanju prometne mreže grada Splita prema europskim prometnim koridorima povezivanjem luke cestovnim i željezničkim pravcima. Riječ je bila o panelu na temu „Konkurentnost i perspektive splitskog prometnog pravca“ na kojem će se istaknuti problematika infrastrukturnih nedostataka u pogledu željezničke i cestovne povezanosti koja ne dopušta jačanje konkurentnosti teretnih terminala Luke Split, te onda i ostalih izazova urbane prometne mreže grada Splita – pojasnio je doc. dr. sc. Luka Vukić, koji je i moderirao okrugli stol.

Tema konferencije je znanstveni pristup rješavanju pomorskih prometnih problema. U godinama punoj pomorskih izazova u smanjivanju troškova transporta tereta putem autonomnih brodova i pametnih luka, rješavanja zagađivanja upotrebom zelenih goriva i smanjivanje emisije stakleničkih plinova, rješavanja pomorske sigurnosti podataka (maritime cyber security).

Konferencija ima višegodišnju suradnju s Polish Naval Academy iz Gdynie (Poljska), Fakultetom za pomorstvo i promet iz Portoroža (Slovenija), Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Akademijom Nikola Vaptsarov iz Varne (Bugarska), Hrvatskim hidrografskim institutom (Split), Međunarodnom hidrografskom organizacijom (International Hydrographic Organisation-IHO), Veleučilištem Nikola Tesla iz Gospić, koji su i suorganizatori. Uz njih je ove godine organizaciju podržala i Splitsko-dalmatinska županija.

Na konferenciji su sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske i svijeta (Francuska, Poljska, SAD, Katar, Švedska, Finska, UK, Španjolska, Filipini, Slovenija, Crna Gora, BiH i dr.).

Galerija

Cjelokupna galerija fotografija s konferencije je dostupna na ovom linku.

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje
Očuvanje vodenog svijeta
Partnerstvom do ciljeva
Pristupačna i čista energija