Pretraga
enJezik
Pristupačnost

Održana radionica MORE I DRUŠTVO na Pomorskom fakultetu, Festival znanosti 2023.

Održana radionica MORE I DRUŠTVO na Pomorskom fakultetu, Festival znanosti 2023.

Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održana je radionica na temu MORE I DRUŠTVO u okviru Festivala znanosti 2023. kojemu je glavna tema PRIRODA I DRUŠTVO.

Voditelji radionice: Eli Marušić, Zaloa Sanchez, Merica Slišković, Gorana Jelić Mrčelić, Joško Šoda, Danijel Bartulović, Željana Pućo, Vedran Nikolić i Željko Martinčić

Radionici su prisustvovali:

  • studenti Pomorskog fakulteta

  • učenici III. gimnazije, Split (Prirodoslovno-matematička gimnazija) i nastavnica Vesna Dobronić

  • učenici Pomorske škole Split i nastavnica Lena Lozić

  • partneri iz pomorske industrije

Cilj radionice More i društvo je upoznavanje ciljane populacije o značenju i ulozi i znanosti u gospodarenju morem i obalama, odnosno održivom korištenju morskih resursa i stvaranju dobrobiti za društvo u cijelosti. Istaknuta važnost mora u razvoju društva te važnosti suradnje između akademske zajednice i društva.

Tijekom radionice More i društvo ukazano je na važnu ulogu znanosti u zaštiti mora i morskog okoliša, održivom upravljanju lukama i obalnim područjem, razvoju gospodarskih aktivnosti vezanih za more i morske zajednice, očuvanju kulturne baštine, odnosno uzročno posljedičnom odnosu mora i društva. Istaknuta je važnost kreativnosti u znanstveno-istraživačkom radu, te važnost znanstvenog pristupa u spoznaji prirode i društva.

Galerija

Studenti, učenici i mladi su potaknuti na razmišljanje o mogućnosti njihovog usmjeravanja u znanost i ideji da mogu biti/postati znanstvenici.

Tijekom radionice, sudionici su upoznati s radom nautičkog simulatora, promatrali su nebeska tijela u Planetariju, te razgledali prostore Pomorskog fakulteta. 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje
Održivi gradovi i zajednice
Partnerstvom do ciljeva
Vezane vijesti