Pretraga
enJezik
Pristupačnost

Okrugli stol „Žene u pomorstvu“: najbitnije je biti čvrst u glavi

Okrugli stol „Žene u pomorstvu“: najbitnije je biti čvrst u glavi

U povodu Međunarodnog dana žena na Pomorskom fakultetu u Splitu održan je okrugli stol „Žene u pomorstvu“ na kojem su gostovale pomorkinje Mirna Ribić - četvrta časnica stroja na LNG-u, Antonela Kardum - prva časnica palube na ro-ro putničkim brodovima, Ivana Tabak - druga časnica na odobalnim brodovima (offshore), Marina Vlaić - Environmental officer na kruzeru, i  Nina Kostović koja je nekad plovila kao časnica palube, a trenutno je asistentica na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Sudionice su iznijele svoja iskustva od školovanja, pronalaska kadeture, pozitivnih i negativnih iskustava na brodu, do pitanja „što nakon broda“. U nastavku nekoliko izdvojenih izjava.

Vi morate biti svjesne da je to poluzatvor i najbitnije je biti čvrst u glavi. Imala sam različita iskustva pozitivna i negativna. Tako jedan kapetan nije vjerovao da sam završila pomorski fakultet pa je tražio da mi skeniraju diplomu kako bi se on uvjerio, rekla je Ivana Tabak.  

Od uvijek sam maštala o tome da proputujem svijet i samo sam o tome govorila. Svi su mi govorili da je to nemoguće. Znala sam da želim svima pokazati da je sve u životu moguće i veseli me što sam uspjela u tome – rekla je Mirna Ribić, i dodala da je na brodu najbitnije da posao bude završen, neovisno o tome jeste li muškarac ili žena.

Zaštitna oprema također je jedan od problema s kojim se suočavaju žene pomorci. Zaštitne opreme ima, ali ne u pravim veličinama, tako jedna od sudionica već četiri godine čeka „postole“.

Nekad je bilo gotovo nemoguće zaposliti se kao žena na brodu, dok je danas situacija drugačija jer sve kompanije moraju zaposliti određeni broj žena. Isto tako, danas postoje mehanizmi koji služe za rješavanje različitih situacija i koje pomorci redovito koriste.

Ja sam na primjer imala više iskustava da su mi muške kolege uvijek htjele pokazati koliko ne znam, ali su se brzo razuvjerili, rekla je Marina Vlaić.

Kažu da ako budete deset godina na brodu da se nećete ni maknut. Naviknete se na taj način života i teško se mijenjati nakon toliko vremena. Nakon pet godina navigacije dobila sam priliku posao na brodu zamijeniti kopnom i zahvalna sam Upravi Sveučilištu u Zadru na toj prilici. Počela sam s njima surađivati još za vrijeme navigacije, rekla je Nina Kostović.

Bez obzira na zahtjevnost pomoračkog života, sudionice okruglog stola još ne razmišljaju o tome da brod zamijene kopnom. U svakom slučaju probajte. Nemate što izgubiti, a imate puno za dobiti. Ono što je mene tjeralo dalje to je pomicanje vlastitih granica – zaključila je Kostović.

Okrugli stol moderirala je Dorotea Zec pomoćnica glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, dok je uvodnu riječ dala Vana Bosto voditeljica ured Split SPH, a prisutne je pozdravio dekan Fakulteta Pero Vidan.

Ciljevi
Mir, pravda i snažne institucije
Partnerstvom do ciljeva
Ravnopravnost spolova