Pretraga
enJezik
Pristupačnost

Potpisan ugovor za projekt “Remote sensing in a function of sustainable development of maritime sector”

Potpisan ugovor za projekt “Remote sensing in a function of sustainable development of maritime sector”

S početkom godine, Fakultet nastavlja sa svojim inovativnim projektnim aktivnostima, pa je tako u siječnju potpisan ugovor sa Europskom svemirskom agencijom (ESA – European Space Agency) za projekt „Remote sensing in a function of sustainable development of maritime sector“.

Glavni cilj ovog novog projekta je uspostava modernog sveučilišnog predmeta koji će biti usmjeren na primjenu daljinskih istraživanja u pomorstvu, a kojega će Fakultet uskoro ponuditi svojim studentima. Ovaj kolegij je iskorak Fakulteta prema kreiranju kompetencija studenata u naprednim tehnologijama, stvaranju čvrstih i dugoročnih odnosa između naprednih hrvatskih tvrtki i sveučilišta, te poticanju studenata na karijeru u pomorskoj (svemirskoj) industriji.

Sam pomorski promet je od velike važnosti i čini oko 80% svjetske trgovine. Republika Hrvatska ima dugogodišnju pomorsku tradiciju, stoga postoji konstantna potreba usklađivanja vodećih pomorskih obrazovnih ustanova sa najnovijim svjetskim trendovima i tehnologijom. Daljinska detekcija ima značajnu ulogu u praćenju i analizi trendova u pomorskom prometu i posljedica koje oni ostavljaju na (morski) okoliš. S obzirom da u Republici Hrvatskoj, kao ni u Europi, nisu razvijeni i uspostavljeni specijalizirani nastavni kolegiji kroz koje bi se ova tema obrađivala i razmatrala na detaljnijoj razini, ovim će se projektom na Sveučilištu u Splitu – Pomorskom fakultetu uspostaviti jedinstven kolegij na engleskom jeziku: Remote sensing in a function of sustainable development of maritime sector koji će za početak imati status izbornog kolegija i moći će ga pohađati studenti diplomskog studija.

Provedbom projekta izradit će se nastavni plan te nastavni materijali za izvođenje izbornog kolegija (poštujući standarde SMAD i ECSS), provoditi stručne evaluacije istih, jačati kapacitet nositelja kolegija u području istraživanja na daljinu i uspostaviti kvalitetni model suradnje hrvatske akademske zajednice i industrije s ciljem usklađivanja znanja i kompetencija budućih studenata na tržištu rada, temeljenog na prednostima koje donose nove (svemirske) tehnologije.

Projekt traje 18 mjeseci, u suradnji i partnerstvu s hrvatskom tvrtkom LIST LABS, koja već više od 10 godina radi na razvoju i primjeni EO i webGIS rješenja, među ostalim i u pomorstvu.

Projekt se provodi i financiran je sredstvima Europske svemirske agencije.

Galerija

Vezane vijesti